Οι δυνατότητες των νέων κλειδί για την πρόοδο

Το σύνθημα ότι “η ανάπτυξη ξεκινάει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση” έχει την εξήγησή του και τις προεκτάσεις του, όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ο “από μηχανής Θεός” χωρίς τη βασική παράμετρο, που είναι η συμμετοχή.

Γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης

Σ’ αυτό το κομμάτι της συμμετοχής ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους είναι αυτός των νέων ανθρώπων. Για να είμαι πιο ακριβής, των δεκαοχτάρηδων και γενικά αυτών των ηλικιών που εμείς οι “αυθεντίες”, οι ξερόλες δηλαδή με τον τρόπο μας δεν επιτρέψαμε να ασχοληθούν με τα κοινά μη εμπιστευόμενοι τις δυνατότητες και το όραμά τους. Παράλληλα πολλοί τους αντιμετωπίζουμε με εκείνη τη γνωστή απαξίωση, θεωρώντας πως δεν έχουν τις απαραίτητες ικανότητες να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους απαιτήσεις. Αποτέλεσμα φυσικά αυτής της στάσης είναι η πλήρης απομάκρυνση των νέων από κάθε είδους πολιτικής πρωτοβουλίας και συμμετοχής, που πολλοί από αυτούς να είναι σε τέτοιο βαθμό αδιάφοροι και αποξενωμένοι που να  προκαλεί εντύπωση.

Τραγικά λάθη με τραγικές συνέπειες, η ευθύνη των οποίων μας βαραίνει. Όπως μας βαραίνουν και τα προβλήματα του τόπου, για τα οποία φταίμε αποκλειστικά εμείς οι παντογνώστες και τα επί σειρά ετών λάθη μας.

Δεν θα σταθώ στα κλισέ του τύπου “οι νέοι είναι το μέλλον” κλπ, εστιάζω στην ουσία και στην πραγματικότητα που έχει αποδείξει ότι οι νέοι είναι οι πιο ενημερωμένοι, οι πιο προβληματισμένοι και εν γένει οι πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες. Υπάρχουν λοιπόν καλύτεροι απ’ αυτούς για να δώσουν με τις προτάσεις τους λύσεις; Αμφιβάλλω.

Συνεπώς η αναγκαιότητα της συμμετοχής είναι πασιφανής, μιας και μέσα από τα δικά τους μάτια μπορούμε να δούμε μπροστά. Μέσα από τις γνώσεις τους, την αγωνία τους και τη σοβαρότητά τους μπορούμε να βελτιωθούμε κι εμείς μπας και καταφέρουμε κάτι για τον τόπο μας. Τους νέους τους έχουμε ανάγκη κι εγώ προσωπικά τους εμπιστεύομαι απόλυτα. Μέσα από τις δικές τους προτάσεις θα δοθεί η σπίθα εκείνη που χρειάζεται αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη. Ας το τολμήσουν.