Εμμονές και υστεροβουλία

Με σκόρπιες κουβέντες, ή στοχευμένες «συνεντεύξεις» ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ξετυλίγει το κυβερνητικό σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας στοιχεία και κατευθύνσεις, προκειμένου να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις. Από αυτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η κατάρτιση της τελικής πρότασης.

Γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης

Πρόσφατα από την Πελοπόννησο ο υπουργός έκανε γνωστό ότι δεν θα ανοίξει το χωροταξικό ζήτημα, σ΄ αυτήν τη φάση που δρομολογείται η αλλαγή του Καλλικράτη, γιατί δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, ωστόσο ως θέμα θα γίνει κάποια άλλη στιγμή. Και συμπλήρωσε: «Περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των επιλογών, περισσότερες αρμοδιότητες και ρόλους για την αυτοδιοίκηση, στο βαθμό, βέβαια, που μας το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες και η στενότητα των πόρων».

Από συγκεκριμένα λόγια προκύπτει ότι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιορίζεται στο χωροταξικό (που περιλαμβάνει και αλλαγή του αριθμού των Δήμων) στις αρμοδιότητες χωρίς πόρους και στην απλή αναλογική, για την οποία ο υπουργός χρησιμοποίησε τους όρους λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα, ενώ όταν ρωτήθηκε ευθέως δεν το απέκρυψε υποστηρίζοντας ότι η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή: «Θέλουμε την απλή αναλογική, θέλουμε να πάμε σε μία πιο γνήσια αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών»

Οι πρώτες αντιδράσεις στα όσα έλεγαν λίγους μήνες πριν εκτιμήθηκαν και ενώ η ουσία παραμένει η ίδια, άλλαξε η φρασεολογία, ώστε το σχέδιο να γίνει πιο εύπεπτο. Παραμένει όμως η πραγματικότητα, που μιλάει για ΟΤΑ διαχειριστές των κυβερνητικών επιλογών με κουτσουρεμένη αυτονομία. Αυτά είναι τα πρώτα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την απλή αναλογική και την οικονομική ασφυξία. Και αυτό είναι και το σχέδιο για Δήμους αδύναμους, στην υπηρεσία της κυβέρνησης και όχι των δημοτών. Και αν δεν πετύχουν αυτά τα σχέδια υπάρχει και το…χωροταξικό.

Εκείνο όμως που αγνοούν είναι πως δεν πρόκειται να μετατρέψουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεκανίκι τους, για να παραμείνουν στην εξουσία. Η Τ.Α. είναι θεσμός – στήριγμα της κοινωνίας και ο μοναδικός σύμμαχος που αυτή τη στιγμή έχει.

Αντί για υστερόβουλες σκέψεις και ενέργειες καλό είναι επιτέλους να ξεκινήσει κάτι ειλικρινές και η Τ.Α. αντί για πεδίο πειραμάτων να ενισχυθεί ουσιαστικά ώστε να είναι πιο αποτελεσματική στο έργο που επιτελεί.

Αλλά ποιος περιμένει ειλικρίνεια από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση…