Ανανέωση ελπίδας

Πρόσφατα αναφέρθηκα στις ευθύνες των παλαιοτέρων, όσον αφορά τον αποκλεισμό των νέων από την πολιτική σκηνή και την αποστροφή τους σε κάθε τι που έχει σχέση με τα κοινά, αποστροφή που δυστυχώς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Θεωρώ πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε αυτή η πραγματικότητα με τα ολέθρια αποτελέσματά της να ανατραπεί. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους, μετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωσή του. Δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να γυρίζουν την πλάτη στα προβλήματα, ξοδεύοντας αλλού το ταλέντο τους, εγκαταλείποντας την ίδια τη χώρα, μια χώρα που στην παρούσα συγκυρία τους έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Η φυγή και η αποστροφή δεν είναι λύση, ειδικά όταν πρέπει να δοθούν μάχες στις οποίες οι ίδιοι επιβάλλεται να ηγηθούν, αφού έχουν τη γνώση, έχουν τις ιδέες, είναι ταλαντούχοι, καινοτόμοι και το σημαντικότερο, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα αυτό που οι ίδιοι έχουν ανάγκη. Μπορούν λοιπόν με τη συμμετοχή τους να συμβάλλουν δημιουργικά αγωνιζόμενοι για την υλοποίηση των δικών τους ιδεών και προτάσεων προς όφελος του συνόλου.

Πεδίο λαμπρό της δράσης τους η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου μπορούν να αξιοποιήσουν τη δημιουργική σκέψη τους και να πετύχουν αξιόλογα και σημαντικά για όλους πράγματα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τίποτα δεν χαρίζεται και πως για την επιτυχία απαιτούνται αγώνες. Αυτοί είναι που έχουν όπλα, ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τέτοιων πρωτοβουλιών, αυτοί έχουν τη δημιουργικότητα με την οποία μπορούν να διώξουν την απογοήτευση, επαναφέροντας την ελπίδα, αλλάζοντας το πρόσωπο των πραγμάτων. Μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα απ’ όσα πιστεύουν, αρκεί να πάρουν την απόφαση να συμμετάσχουν αντιμετωπίζοντας με τη δυναμή τους τις προκλήσεις της εποχής.